Sunday, 21 July 2013

TAKUT UNTUK BERBISNES??



Dear friends.....
Hope anda2 diluar sana, sihat kaya dan berjaya dunia dan akhirat insyaallah

Aha...actually, ramai kt luar sana, teringin nk wat biz...xkisah la part time ke or full time....but ada PROBLEM yang sgttttt besar....which is TAKUT??? Takut????kadang2 rasa pelik juga...knp perlu takut if mahu memulakan langkah? Yeaaahhh...semestinya kita sendiri xtau masa depan kita mcm mne kan.....just try and error......I mean, try try try....and baru berjaya....klo takut nk try? Kte sendiri pon xtau kte boleh berjaya ke x kan....

pastu ada yang tanya

"Fariha, mcm mne ni, ak nk start biz, tp x reti lah"
"Fariha, ak xde ilmu lg lah nk wat biz, mesti kene blaja byk benda dlu kan...."
"Fariha, ak klo boleh, nk wat biz yg senang2 je...or nak jd sleeping partner"

And other question lg about bisnes....

mcm mula2 masa sy wat bisnes dlu,memg xreti....xde ilmu , pasal product lg lah...memg xtau pape.....byk benda kene explore....kdg2 ble kte beli ni, kte just tau luaran product saje...or sedikit ilmu mengenai product....tp ble join bisnes, if mahu berjaya, kte kene mahir ngan product or servis yg mahu kita buat...klo kte x mahir, mcm mne kte nk explain kt org kan......

Cthnya mcm product, sy rasa/guna dlu product yg mahu sy jual...then baru ada confident utk explain kt org....kte cerita berdasarkan experience kte guna product...klo kte x rasa? Mcm mne kte nk ada ilmu mengenai product kan....

for me, Everyday is learning process....btol...mne ada yg join bisnes, terus perfect then cerita bout product pung pang pung pang tanpa ada ilmu kan....sume tu kene blaja......kene mahir...bukan main sambil lewa saja...klo kte amek sume benda tu mcm sambil lewa je, duit yang masuk pon sambil lewa je lah...mahu ke??? Confirm x nk kan.......so? Next step?

always rujuk mentor..Alhamdulillah bersyukur kepada Allah sy dikurniakan mentor2 and biz partner yg cukup2 hebat, yang dah berjaya tunjuk bukti...then dorg byk korbankan masa dorg utk ajar mcm mne utk wat bisnes ni...seronok kan setiap apa yg kota buat di guide oleh orang yang da berjaya...supaya jd seperti dy juga...




Salha zain

Norma rameli

Modal?? Yup...kadang2 ada yg risau about modal......takut keluarkan duit beriban2...eh wait wait wait...now I have a simple plan for SOHONITA yang betul2 mahu wat bisnes...xyah kuar duit beriban2 dah......yang penting, anda BERDISIPLIN!!! Yeaahhhh


so selamat berbisnes k....