Thursday, 8 August 2013

biskut raya oh biskut raya

ASslamualaikum...hye uolls...so apa khabar ramadhan anda???? Adakah masih steady atauuuu......... (sambung la sendiri...hoho)

Btw...bila nak raya ni kan...org sebok lah nk buat kuih raya...dengan saya2 sekali sebok nk buat kuih raya...biasanyanorg seminggu or dua minggu b4 raya dan sebok nk wat kuih raya....saya??? Malam raya baru buat ok!!!! Hhahahahha...ni memg carik pasal...tp ni wat kuih yg simple2 je nk buat and yg senang habes bueak2 rumah ni makan...so xde la terbuang...ingat!!! Membazir tu amalan shaitan ok!!! Huhu3...

btw..syaya decide 6ntuk buat kuih yang berasaskan cornflakes...yeaahhh...klo biskut2 yang ada cornflakes, confirm budak2 makan kan....so....saya 2at conflakes madu and ada 1 lg biskut yang berasaskan madu....act sukatan resepinya main campak2 ikut rasa ja (waahhhh...fariha main campak2 resepi biskut macamlah mau masak lauk2 kan)

So resepi yang kat bawah ni lah resepi biskut cornflakes madu


RESEPI CORNFLAKES MADU

 
(Tq mr google for the picture)

1/2 buttercup
3/4 kotak conflakes 
2 or 3 sudu madu (ikut suka)
2 tangan gula (yang ni pon ikut suka...nk manis atau x)
Buah2 campur, kismis, ceri, badam and lain2 (ni nk campurkan dengan cornflakes sekali...so ape2 pon boleh act)
warna warni or ceri untuk hiasan atas
Pepper cup.. (warna hitam la cantik...baru menyerlah kannn..)

Cara2nya..

1. Panaskan kuali...masukkan buttercup, gula dan madu...biar hancur.
2. sambil2 tunggu bahan2 diatas hancur, boleh ramas2 sket cornflakes supaya kecik and senang nak masukkan dalam peppercup (tp jgn la hancur sgt....)
3.bila bahan2 dalam kuali da hancur dan sebati, masukkan bahan2 campur tdi...mcm buah campur, kismis, ceri, badam or lain2..
4. After da masukkan bahan2 tdi, dah kacau2 dan sebati, Matikan api dan masukkan pula cornflakes..pastu kacau2 (act kene matikan api terus sebab xyah bg cornflakes tu masak lame2...so that cornflakes tu xde la lemau kan...)
5.  Lepas tu masukkan dalam peppercup la kan..then hias2...
6.bila nk bg cornflakes tu lekat dan x berterabur, bakar lah sekejap cornflakes tu dalam 10 minit dan 135 darjah celcius...
so da siap...dan hidang...


KISAH CORNFLAKES MADU
tau x tau x....sebenarnye kan, masa buat cornflakes madu ni, sambil buat, sambil adik2 makan...haiyooooo....meme lah cepat abes kalau macam tu kan...and guest what??? Kuih tu da abes x sampai 48 jam pon!!!! Siap request lg nk buat kuih ni lagi....mcm2 je lah adik2 saya ni kaaannn...

BISKUT KASTART CORNFLAKES




Nampak tak fariha suka hati bagi nama kat kuih...nampak sgt  resepi campak2...again....so bawah ni resepi dia...

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastart
1 cawan gula,
1 ketul buttercup
2 biji kuning telur
1/4 kotak cornflakes (diramas2 bg hancur sikit)

Cara2 dia

1. Pukul butter, telur dan gula sampai kembang..
2. Masukkan segala jenis tepung then kacau sampai sebati...bila mcm lembik sikit or masih melekat2, campur kan sikit2 tepung gandum.
3.pastu, masukkan cornflakes...again...ulilah sampai sebati... (or nak tambah yang lain2 pon boleh...mcm buah2 campur ke, badam dan lain2.)
4.ambil loyang yang boleh muat dalam oven, sapukan mentega kt loyang supaya x melekat..

5.pastu ambil sikit2 adunan tdi, then letakkan dalam loyang...ulang sampai penuh loyang tu...jangan rapat2 sangat ok..
6.pastu, tekan sikit adunan tadi dengan garfu untuk bagi leper..
7.pastu bakar lah dalam 135 degree celcius dalam 20 minit...so da siap...senang kan...


psssttt...kuih ni pon da abes ok!!! Xsampai 48 jam gak!!!!waaahhh..adik2 saya ni boleh tahan kaaannn....


Ni ada request dari adik2 nak buat kuih raya lagi...and tengah fikir2 nak buat kuih coklat cip hi....and tengah carik resepi yang best...anyone yg nk bg ada resepi best2???? Boleh je komen kt sni or email me farihaabdullah@gmail.com or kt fb norfariha binti abdullah





(Sume gambar ehsan dari mr google...nak ambil gambar sendiri, kuih dah abes...haiyoooo)